Slik tar du vare på smykkene dine

Har du hørt uttrykket «Behandle det som et smykke». Det brukes ofte om noe man bør ta vare på, og som er viktig eller verdifullt. Likevel glemmer vi ofte at smykkene våre er sårbare og lar seg påvirke av omgivelsene. Her finner du våre generelle råd om hvordan du best mulig skal beholde ditt drømme-smykke slik som du kjøpte det, og også råd om hvordan de metaller og stener vi i Engh bruker, best vedlikeholdes.

  1. Hold smykket rent og tørt: Unngå å utsette smykket for fuktighet, parfyme, hårspray, sololje og andre kjemikalier som kan skade det. Ta av deg smykket når du dusjer eller vasker deg. Tørk smykket forsiktig med en myk klut etter bruk for å fjerne smuss og olje.

  2. Oppbevar smykket på riktig måte: Oppbevar smykket på et tørt og kjølig sted, for eksempel i et smykkeskrin eller smykkepose. Unngå å oppbevare smykket sammen med andre smykker, da dette kan føre til riper eller skader.

  3. Ta av smykket når du gjør fysiske aktiviteter: Unngå å bruke smykket når du trener, svømmer, gjør husarbeid, hagearbeid eller utfører andre fysiske aktiviteter.

  4. Sjekk smykket jevnlig for å se om det er slitt eller skadet på noen måte. Hvis du oppdager skader, bør du få smykket reparert så snart som mulig for å hindre at skaden blir verre.

  5. Hvis du ikke er sikker på hvordan du skal ta vare på smykket ditt, eller hvis du trenger hjelp med reparasjoner eller rengjøring, bør du oppsøke kundeservice eller en gullsmed.

SØLV

I Engh Bruker vi kun «sterling 925», dvs det vi kaller rent sølv på folkemunne. Sølv som er stemplet med 925 må inneholde minst 92,5 prosent sølv. Grunnen til at du som regel ikke får 100 prosent sølv, er fordi sølvet er mykt, og trenger andre metaller å binde seg med for å holde seg sterkt. Engh bruker ulike legeringer til å gjøre sølvet sterkt, litt avhengig av hvilke egenskaper vi er ute etter i smykket. Men husk at sølv i utgangspunktet er et mykt metall, som lett kan få skader om det behandles uvørent.

Noen av våre smykker er oksydert, gjerne for å fremheve et mønster eller skape en kontrast. Oksyderingen kan svekkes over tid, dersom smykket utsettes for slitasje eller kjemikalier.  Dette er imidlertid noe som er enkelt å tilbakeføre hos oss eller en gullsmed, dersom det skulle bli behov for det.

Sølv kan bli misfarget og oksydert når det blir utsatt for luft og fuktighet. Derfor er det viktig å beholde sølvsmykket tørt. Bruk gjerne en lufttett pose for oppbevaring.

Når du skal rense smykket, er det ofte tilstrekkelig å vaske med litt varmt og mildt såpe vann og bruke en myk klut til å pusse med. Du kan også bruke sølvpuss, som du får kjøpt hos gullsmeden, men unngå å få pusse-materiale i de deler av smykket som har stener eller andre materialer. Bruk for all del ikke klor på sølvsmykkene. Da blir de grå. Derfor skal man også være forsiktig med å bruke sølvsmykker i badebasseng også.

Er smykket skadet, eller blitt veldig slitt over lang tid, anbefaler vi at du tar smykket til service hos oss eller en gullsmed, for polering, rens og eventuelt reparasjon.

Gull

De aller fleste sølvsmykkene hos Engh, kan du også få i gull ved henvendelse til kundeservice. Vi leverer smykker både i 9, 14 og 18 karat gull. Det vanligste har vært å bruke gullsmykker med 18 karat gull, men med skyhøye gullpriser, er det blitt stadig vanligere med lavere gullmengde, som likevel kan gi den flotte glansen og som vil være mer slitesterkt enn for eksempel en gullforgylling.  Er smykket ditt i 18 karat gull, er det stemplet med «750», som indikerer at smykket er 750/1000 deler gull.

Gull er mer motstandsdyktig enn sølv, blant annet ved at det ikke oksyderer, men gullsmykkene skal likevel behandles med forsiktighet for å unngå riper og skader. De generelle rådene om smykkebehandling gjelder også her. Skal du vaske smykket, kan du enkelt gjøre det med litt varmt og mildt såpevann og en myk klut, eller kjøpe pussemidler som er tilpasset gull hos gullsmeden.

Palladium og Rhodium

Palladium og Rhodium er begge edelmetaller og to av de aller mest verdifulle og sjeldne metaller i verden. I de aller fleste ringene og smykkene med sølv som basis, bruker vi begge metallene som overflatebehandling ved hjelp av elektroplatering. Dette styrker sølvet og gir smykket noen helt unike og eksklusive kvaliteter:

  1. Økt hardhet: Både Palladium og Rhodium er hardere enn gull og sølv. Dette betyr at en ring med disse metallene vil være mer holdbar og har mindre sannsynlig å få riper eller skader.
  2. Motstandsdyktig: Disse metallene er svært motstandsdyktige mot korrosjon og “falming”, som betyr at ringen vil beholde sin glans og farge i lengre tid.
  3. Hypoallergenisk: Palladium og Rhodium er også hypoallergeniske, noe som betyr at de er mindre sannsynlig å forårsake allergiske reaksjoner sammenlignet med andre metaller.
  4. EstetikkVed å bruke Palladium og Rhodium sammen kan man oppnå interessante estetiske effekter. For eksempel kan palladium brukes som materialet i ringen på grunn av dens hvite sølvfarge, mens rhodium kan brukes til å gi en beskyttende, glanset belegg. I noen smykker bruker vi også svart Rhodium, som gjør ringen glinsende mørk /svart.
  5. Verdi: Siden både Palladium og Rhodium er edelmetaller, vil en ring laget av disse materialene ha en høyere verdi enn en ring laget av mindre edle metaller.

Til tross for disse fordelene, er det verdt å merke seg at både Palladium og Rhodium, er en overflatebehandling, som vil fade over tid, avhengig av hvordan ringen blir behandlet. Selv om den fader, opplever mange at smykkene bare blir vakrere. Dersom ringene fader og du ønsker den tilbake til sin opprinnelige tilstand, må smykket  inn til service hos oss eller en gullsmed. 

Et smykke med Palladium og Rhodium er et eksklusivt smykke og bør behandles som det, og vedlikeholdes i henhold til de generelle rådene for smykkebehandling.

Diamanter

Diamanter er kjent for sin hardhet, glans og skjønnhet, og er en av de mest ettertraktede og verdifulle edelsteinene i verden. Få stener glitrer og reflekter lys bedre.

I Engh bruker vi utgangspunktet laboratorie-diamanter, selv om vi også kan stensette våre smykker med naturdiamanter på forespørsel.

En lab-diamant er produsert i et laboratorium under kontrollerte forhold ved å etterligne de forholdene som skaper en diamant i naturen. Det er umulig å se forskjell på dem. Selv ikke en gemmolog vil kunne skille en lab-diamant fra en natur diamant. Man sier litt spøkefullt, at den største forskjellen på en lab-diamant og en naturdiamant, er at lab-diamanten er perfekt, mens natur diamanten alltid vil ha en feil. Kvaliteten på Lab-diamanter, er hva som gjør den til vårt førstevalg. Man kan også fremheve at lab-diamanter er mer bærekraftige, siden produksjonen bruker mindre energi og er mer miljøvennlig. Med en lab diamant, vet man også at stenen er utviklet på en etisk forsvarlig måte og ikke er såkalte konfliktdiamanter. Med en lab-diamant vet man hva man får. At lab-diamantene også er mer prisgunstige, gir forbrukeren en klar fordel.

Diamanter kommer i mange former, størrelser og kvaliteter. Der vi bruker større diamanter, vil de alltid være sertifisert og klassifisert, noe som vil fremgå av produktbeskrivelsen. I Engh bruker vi imidlertid ofte mindre diamanter for å lage det som på fagspråket kalles en pave, som er fransk og betyr «brolagt». Det innebærer at man bruker mange små diamanter, for å skape et sammenhengende skinnende mønster. Våre Jakob-ringer er et eksempel på det. Her har vi hånd-satt ca 79 små diamanter og laget en spektakulær og stor, nærmest brolagt overflate med en samlet vekt på gjennomsnittlig 0,75 karat. Disse stenene er hver for seg for små til å bli klassifisert.

Hos oss kan du velge mellom sorte og hvite diamanter, som har hver sin karakter. De hvite er normalt ansett som de mest verdifulle på grunn av deres renhet. Sorte diamanter var i utgangspunktet diamanter med mange setninger/feil, som så ble kjemisk farget. Vi synes det er vanskelig å velge mellom dem. Den sorte diamanten har definitivt fått sin menighet, spesielt blant menn.

Diamanter i seg selv, tåler det meste. Men de er som regel satt i små klør, som er betydelig mer sårbare. Bruk derfor en diamant med varsomhet, slik at du ikke får skader på innfatningen og mister verdifulle stener. Vask gjerne med mildt såpevann, og bruk en myk børste – med forsiktighet- for å holde rent.

Smykkestener

De fleste av smykkestenene er massive og sterke, men de kan likevel bli skadet., dersom man er uvøren. På smykker med stener så kan det ofte samle seg støv og såperester i sprekkene og i noen tilfeller bak smykkestene, det er derfor viktig å rengjøre de med jevne mellomrom. Den beste metoden og rengjøre de på er å rengjøre de på samme måte som gullsmykkene, men vær ekstra nøye på å skylle såpen godt av etterpå.

Colorit

Colorit er en metallfarge som påføres smykker blant annet ved hjelp av UV lys. Colorit er et solid materiale og påføres smykket før det poleres og pusses. Fargestoffet tåler mye og har høy motstandsdyktighet mot skraping og støt. Smykker som er påført koloritt, behandles på samme måte som basismetallet.

Emalje

Emalje er i utgangspunktet et glass-materiale som påføres smykkene for å skape farge og glans. Emaljesmykkene behandles med 750 graders varme i ovn. Emaljen er hardfør og tåler som regel like mye stress som hovedmaterialet i det smykket du kjøper. Bøyer du et emaljert smykke, vil du likevel kunne oppleve at emaljen krakelerer.