VÅR HISTORIE

Da jeg startet Engh, hadde jeg en klar og tydelig ambisjon. Jeg ville designe og produsere verdens mest eksklusive herre smykker i sølv, og etablere Norges første uavhengige herrebrand!

Smykker skaper følelser og identitet, sier daglig leder Per Engh Halvorsen 

Jakten på det perfekte herresmykket, har alltid vært der. Det har aldri handlet om jåleri eller trender, men heller estetikk, kommunikasjon og identitet – både på et fysisk og et filosofisk plan. Som gründer og leder av flere selskaper innen kommunikasjon, design og merkevarebygging, lærte jeg raskt at identitet – både til mennesker og selskaper – skapes av et stort batteri av elementer og at detaljene kan forsterke eller forminske helheten. Et smykke kan være et slikt element. 

Jeg har alltid vært forsiktig med å bruke smykker selv. Utvalget av herresmykker har vært begrenset og det å finne det riktige smykket som kler deg og forsterker deg, er krevende. Men når du først finner det riktige smykket, blir det viktig for deg og en del av deg. Mitt første smykke hadde nettopp en slik kraft. Det var et enkelt, vakkert og håndlaget sølvarmbånd, som jeg kjøpte som ung far, og som bidro til å gi meg følelsen av å være «luksusbohem». Det satt på hånden min natt og dag i sju år, inntil jeg mistet det i havet under en seiltur med familien i Kroatia. Selv om armbåndet ikke hadde noen stor pengeverdi, opplevde jeg der og da at jeg likevel mistet noe verdifullt. Jeg husker datteren min gråt. Hun opplevde at jeg hadde mistet en skatt som var viktig for meg.

Det smykket, og den følelsen har vært grunnleggende for etableringen av Engh. Jeg ville skape smykker som gir verdi og som kan få betydning. Smykker som skaper følelser, identitet og kommunikasjon – både med deg selv og omverdenen.

Gullsmed Asta Gautland Andersen er fagansvarlig gullsmed i Engh.

Etter at jeg mistet smykket mitt i havet, prøvde jeg å få flere gullsmeder til å lage et tilsvarende. Men det ble ikke det samme. Jeg skjønte at smykkefaget ikke bare handler om design; men like mye om håndverk, teknikk, legeringer og metaller. Smykker strekker seg, bøyer seg og mister glans om de ikke lages riktig. Og kunnskap og teknikk varierer fra gullsmed til gullsmed. Ofte kreves det år med perfeksjonering for å spesialisere seg på å skape de små detaljene, som f.eks. å sette en perfekt Pave´ av diamanter eller smaragder, slik du finner det hos oss, blant annet i våre Jakob ringer.

Jakten på det perfekte smykket, ble dermed også en reise i kunnskap, legereringer og metaller og ulike håndverkstradisjoner. Det førte meg til fagmiljøer i flere land, før vi etablerte samarbeid med gullsmeder både i Norge, Indonesia, Tyrkia og Italia – små familiebedrifter, som ville være med på min reise, og som hver for seg har sin spisskompetanse. Med base i vakre Risør, kom jeg i kontakt med Embla Design, som er en velrennomert gullsmed som har spesialisert seg på kvinnesmykker som i dag bæres av kvinner over hele landet. I dag deler vi verksted, hvor vi utvikler nye prototyper, produserer smykker og gjør vedlikehold og reparasjoner for våre kunder. Med oss på laget har vi mange gull- og sølvsmeder med ulike spesialområder, 3D operatører, smykkedesignere, kunstnere og digitale forretningsutviklere. Alle samlet i troen på at også norske og skandinaviske menn vil gå med smykker, om de finner det rette! 

Vi lanserte vår første kolleksjon i 2023. Men vi håper at dette bare er begynnelsen. Engh ønsker å være en disruptiv kraft i gullsmedbransjen og vi vil utfordre både på design, produksjon og distribusjon. Ved å levere smykker direkte til forbruker, kan vi blant annet gi deg de mest eksklusive smykker til en fair og rimelig pris. Men det viktigste: Vi håper vi skaper glede og gode følelser. Det er nemlig først og fremst det smykker handler om. Og glede får vi aldri nok av – selv i en verden som har for mye av alt.

Vi holder til på Solsiden i vakre Risør. Kom gjerne innom oss for en smykkeprat om du er i byen!

Per Engh Halvorsen